Tak, wiem, straszne to zaniedbanie nie napisać tu dotąd nic o takiej ważnej sprawie jak miejscowe żarcie. Kajam się ogromnie i niniejszym postem postaram się choć trochę odkupić swe winy. Jak chyba powszechnie wiadomo kuchnia włoska jest świetna i w Apulii jak najbardziej można zjeść i różne 'ogólnowłoskie' dania, niemniej w tym momencie chciałabym się skupić na potrawach specyficznie lokalnych, które niekoniecznie można znaleźć poza tym regionem.
Od czego by tu zacząć? Może od pasty ;)
Od czego by tu zacząć? Może od pasty ;)
Orecchiette con cime di rapa
..czyli typowo apulijski makaron w kształcie uszek podany z liśćmi rzepy (po prawo wersja mniej 'ortodoksyjna' - i łatwiejsza do odtworzenia u nas - z brokułem). Pycha!
Ciceri e tria
..czyli zasmażane tagliatelle z...cieciorką. Tradycyjne danie z półwyspu Salento. Fanką nie zostanę, bo ciut za tłuste i ciężkie (ech, te kawałki pancetty, znaczy boczusiu:/)
Riso patate e cozze
.. nazywane także lokalnie tiellą, czyli tradycyjna baryjska potrawa z ryżu z ziemniakami i mulami (w końcu Apulia to także frutti di mare). Połączenie ryżu z ziemiankami w jednym daniu może brzmieć dziwnie, ale to naprawdę bardzo dobrze smakuje! (w odróżnieniu od pizzy con patate, do której nie udało mi się przekonać..)
Foccacia barese
... bo w zakresie 'drożdżowych placków' Wlochy nie tylko pizzą stoją. Foccacia jest robiona z ciut innego ciasta, trochę grubsza i ma zwykle jeszcze mniejszą ilość składników na wierzchu. I jest zazwyczaj krojona i sprzedawana na kawałki (trancia). Foccacia barese jest z pomidorami, oliwkami i solą i jest pyszna, dlatego przymierzam się do odtworzenia jej w domu :)
Panzerotti & paposcia
...bo nawet jeśli Włosi robią coś ze standardowego ciasta pizzowego to też niekonieczne musi być 'typowa' pizza;) Panzerotti (czyli te 'pierożki' po lewo, najczęściej semplice con pomodori e mozzarella) występują w całej Apulli i zdecydowanie częściej są fritte (czyli smażone w głębokim tłuszczu), choć ja osobiście preferuje al forno (czyli pieczone). Paposcia (po prawo, taka duża 'zapiekana' kanapka z ciasta pizzowego z różnymi dodatkami w środku;)) jest typowa specyficznie dla wybrzeża Gargano.
A na mniejszy głód są... sgagliozze
...czyli coś co wygląda ciut jak frytki, a jest...smażonymi kawałkami polenty. Warto spróbować!
..i tarali
..słona przegryzka na zimno, dostępna w różnych smakach. Super do chrupania do wina :) |
A jakie wina pija się w Apulii? Wszelkie:D Ale oczywiście specjalnością lokalną (z Salento) są Primitiva (vide powyżej), ew Negramaro czy Nero di Troia (wszystko to wina czerwone). No i w Gargano wszelkie nalewki;) (vide poniżej)
Chyba zgłodniałam :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz